Početna / Evropa / Američka vlada konačno se suočava s bijelim nacionalističkim terorizmom

Američka vlada konačno se suočava s bijelim nacionalističkim terorizmom

Navodeći rusku suprematističku skupinu bijelih kao terorističku organizaciju, Trumpova administracija šalje dugo čekani signal Moskvi i globalnoj krajnjoj desnici.

Američka vlada učinila je važan korak, kada je najavila da će odrediti Ruski carski pokret (RIM), ultranacionalističku bijelu suprematističku grupu, kao terorističku – potez koji je Nathan Sales, glavni službenik za borbu protiv terorizma u State Departmentu, nazvao “bez presedana”. Ovakvo određivanje prema RIM-u dobrodošlo je za odlazeću Trumpovu administraciju. Sam predsjednik je pokazao uznemirujuće  simpatije prema bijelim nacionalistima i jednako uznemirujuću popustljivost prema ruskom miješanju u Zapadne politike. Usmjeravanje na RIM je korak u pravom smjeru vezano za oba ova pitanja.

RIM je odličan kandidat za imenovanje kao teroristički, kako zbog vlastitih smrtonosnih aktivnosti, tako i zbog svojih pokušaja da izgradi međunarodni pokret – dio šireg ruskog napora da odgaja nasilne bijele supremaciste. RIM je obučavao neonaciste, posebno one iz Skandinavije, i regrutovao volontere za borbu za rusku stranu u ukrajinskom ratu.

Službeno označavanje važan je korak za zaustavljanje grupa poput RIM-a. Prema američkom zakonu, State Department određuje strane grupe koje predstavljaju rizik od terorizma za Amerikance ili američku nacionalnu sigurnost. Ovo imenovanje donosi sa sobom financijska i putnička ograničenja, između ostalog i kazne. Razlog zbog kojeg dužnost pada na State Department je taj što su dotične terorističke grupe strane, a ne domaće poput Ku Klux Klana; RIM prvenstveno spada u kategoriju stranih.

Međutim, jasna granica između domaćih i stranih terorističkih organizacija je imala više smisla u 1970im, kada su terorističke grupe vodile operacije u inostranstvu, dok su ljevičarski radikali vršili napade na američkom tlu. Napadi 11. rujna, međutim, istaknuli su da se to razlikovanje ruši, a naknadna hapšenja Amerikanaca koji su podržavali grupe poput Al Kaide i Islamske države pokazala su da radikalno nasilje prelazi nacionalne granice. Za današnje bijele suprematističke grupe mnoge njihove ideje i modeli potiču iz inozemstva. Anders Breivik, norveški terorista koji je ubio 77 ljudi u ljetnom kampu 2011. godine, uglavnom mlade članove lijevo orijentirane stranke, i Brenton Tarrant, koji je prošle godine ubio 51 muslimana u pucnjavi na Novom Zelandu, širom svijeta su slavljeni kao heroji od strane suprematista.

Priznavanje bijele nacionalističke grupe kao terorističke šalje poruku bijeloj suprematističkoj zajednici da riskira da se nađe na meti obavještajnih i agencija za provođenje zakona ukoliko ne odbaci nasilje, posebno ako postoji prekookeanska veza. Ali odluka je puno više od poruke. Oznaka terorizma omogućava Sjedinjenim Državama da koriste jedno od svojih najmoćnijih oruđa za borbu protiv terorizma, međunarodnu razmjenu obavještajnih podataka, kako bi potražili grupe i njihove pristalice.

Kako bi dobila informacije o potencijalno opasnom Amerikancu koji bi mogao biti povezan s RIM-om, američka vlada sada može kontaktirati sa stranim partnerima i pratiti financijske tokove, pronaći inkriminirajuće izjave i na drugi način poremetiti zavjere i krenuti prema kaznenom progonu. Također, može spriječiti bijele suprematističke grupe da rade u koordinaciji preko državnih granica, što ih čini mnogo manje efikasnima. Takva suradnja je posebno važna kada je u pitanju grupa poput RIM-a.

Piše:

Izvor: foreignpolicy.com

Prijevod: islamofobija.com

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija