Početna / Islamofobija / Četiri jahača ateizma: Islamofobičnost novih ateista

Četiri jahača ateizma: Islamofobičnost novih ateista

Prepoznatljiva karakteristika novoateističkog diskursa je njegova izrazita islamofobičnost. Naročito je to izraženo u djelovanju tzv. „četverice jahača novog ateizma“,1 odnosno Richarda Dawkinsa, Christophera Hitchensa, Daniela Dennetta i Sama Harrisa koji u svojim knjigama, javnim nastupima, a posljednjih godina i kroz mnogobrojne objave na društvenim mrežama, iskazuju krajnju netrpeljivost, omalovažavanje i prezir prema islamu.

Ne čudi stoga da su autori, koji su se u posljednje vrijeme bavili sociološkim i političkim aspektom novoateističkog narativa, primijetili njegovu naglašenu sličnost s idejama krajnje desnice, odnosno neonacističkog i identitarijanskog pokreta.

Tako npr. sociolog Stephen LeDrew u knjizi Evolucija ateizma – politika savremenog pokreta piše:

Stav novog ateizma o “postmodernoj” prijetnji najbolje se razumijeva kroz analizu njegovog diskursa o islamu, tj. onom “drugom” prosvijetljene modernosti. Za novi ateizam, islam predstavlja dvostruku prijetnju. Kao religija utemeljena na vjeri, “predmoderna” je prijetnja naučnoj modernosti, ilustrirano kroz progresivni razvoj ljudskih društava, pri čemu islamska društva predstavljaju barbarstvo, a Zapad predstavlja civilizaciju. Ali on ujedno predstavlja i “postmodernu” prijetnju u smislu da novi ateisti vjeruju da su epistemiološki relativizam i kulturološki pluralizam, paradoksalno, učinili Zapad nesposobnim da se efikasno nosi s prijetnjom koju za njegove temeljne liberalne vrijednosti predstavlja radikalni islam i religija općenito. Islam je također predstavljen kao prijetnja samom postojanju Zapada…2

Naziv „četiri jahača“ odnosi se na Richara Dawkinsa, Christophera Hitchensa, Daniela Dennetta i Sama Harrisa i prvi put je upotrijebljen za vrijeme debate 2007. godine u kojoj su oni razmatrali vlastitu kritiku religije i zagovarali kritičko mišljenje. – Općenito, riječ je o aluziji na biblijsko kazivanje o četiri jahača apokalipse.

***

1 Alice Gribbin, Preview: The Four Horsemen of New Atheism reunited https:// www.newstatesman.com/blogs/the-staggers/2011/12/richard-dawkinsissue-hitchens, pristupljeno 13.09.2018.

2 Stephen LeDrew, The Evolution of Atheism – The Politics of a Modern Movement,
Oxford University Press, 2016, 74-75.

Odlomak iz knjige: “Od fizike do etike – naučne, moralne i društvene konotacije ateizma” priređivača Edina Mezita

Izdavač: AKOS

Narudžbe na email: sanadin.voloder@gmail.com

islamofobija.com

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija