Početna / Genocid / Dretelj je ključni toponim udruženog zločinačkog poduhvata

Dretelj je ključni toponim udruženog zločinačkog poduhvata

Dretelj će ostati upamćen kao trajna mrlja hrvatske politike i opredjeljenja da se nevini ljudi ubijaju, muče, izgladnjuju i ponižavaju, kaže preživjeli logoraš.

Dretelj je malo naselje pored Čapljine. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu na mjestu logora je bila kasarna koju je činilo pet hangara i dva tunela. Dretelj je, prema svjedočenjima logoraša, bilo jedno od najgorih mučilišta u okviru samoproglašene Herceg-Bosne.

Logor je uspostavljen u maju 1992. godine i služio je za zatvaranje preostalih Srba u dolini Neretve. Osnovao ga je HOS, a nakon pogibije Blaža Kraljevića upravljanje logorom preuzima HVO. Kroz logor je prošlo 200-ak Srba i više od 4.000 Bošnjaka.

Osnivanje takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne 18. novembra 1991. imalo je dugoročno jasan cilj – podjelu Bosne i Hercegovine prema dogovoru Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića iz Karađorđeva. Dogovor je u velikoj mjeri pratio granice Sporazuma Cvetković-Maček iz 1939. godine.

U povodu predstavljanja knjige Istina o Dretelju koju je izdalo Udruženje logoraša Stolac razgovaram sa Amerom Obradovićem, recenzentom ovog djela. Obradović je jedan od brojnih maloljetnika koji je preživio logor samoproglašene Herceg-Bosne.

Više na portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija