Početna / Evropa / Evropa sve više tone u prljavu močvaru neprijateljstva prema Turskoj i islamu

Evropa sve više tone u prljavu močvaru neprijateljstva prema Turskoj i islamu

SAOPŠTENJE UREDA ZA KOMUNIKACIJE PREDSJEDNIŠTVA REPUBLIKE TURSKE O RASIZMU I ISLAMOFOBIJI KOJI SU PONOVO U PORASTU U RAZNIM ZEMLJAMA EVROPE

Rasističko, fašističko, islamofobno i ksenofobično shvatanje, koje je u porastu kao rezultat politike krajnje desnice koja je već nekoliko godina u Evropi dobila značajan zamah, posljednjih sedmica je doseglo svoj vrhunac.

Policijski prepadi na džamije, organizirani napadi na sve vrijednosti islama, uvredljivi i diskriminirajući stavovi visokih dužnosnika i organizacija prema muslimanima, duboko su pogodili i razljutili muslimane širom svijeta.

Ova gomila, predvođena prvenstveno francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i  holandskim političarem Geertom Wildersom, skriva se iza vrijednosti kao što su sloboda izražavanja, demokratija i pluralizam, i stalno vrijeđa i kleveće islam, muslimane, Tursku, njen narod i sve naše vrijednosti, a time na nevjerovatan način provocira islamski svijet.

Konačno, takozvana karikatura, koja je danas objavljena kao novi pokušaj provokacija i uvreda takozvane medijske organizacije Charlie Hebdo, jasno je stavila do znanja da je jedina svrha ove gomile eskalacija napetosti kroz sve žešće uvrede.

Najoštrije osuđujemo sve provokativne postupke kao i zloglasnu karikaturu Charlie Hebdoa, koja ne predstavlja ništa drugo nego prljavu močvaru “neprijateljstva prema Turskoj i islamu”, u koju Evropa svakim danom sve više tone.

Naš narod može biti siguran da će se protiv dotične karikature poduzeti svi potrebni pravni i diplomatski koraci. Nastavit ćemo se boriti protiv ovih drskih, zlonamjernih i uvredljivih koraka do kraja na razuman, ali odlučan način.

Šutnja na buđenje ovog bolesnog mentaliteta koji je uzeo Evropu u svoje kandže, posebno u Francuskoj, zasnovano na Voltaireovim riječima kojim je prije nekoliko stoljeća opisao Sveto rimsko carstvo kao „Ni sveto, ni rimsko, ni carstvo“, pokazuje cijelom svijetu da jednakost, bratstvo i sloboda Francuske niti su jednakost, niti bratstvo niti sloboda.

Pozivamo sve države i njihove lidere, a posebno Francusku, da na odgovoran i pravedan način preduzmu potrebne korake protiv provokativnih napada koji se dešavaju posljednjih sedmica i zajednički se borimo protiv ovog shvatanja koje gazi sve vrijednosti i protiv njegovih pristalica.

Islamofobija.com

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija