Početna / Evropa / Hoće li džamije u Evropi i Americi preživjeti pandemiju?

Hoće li džamije u Evropi i Americi preživjeti pandemiju?

Džamije pružaju važne usluge zajednici, koje su potrebnije nego ikada, ali mnoge neće opstati bez pomoći.
Pomozimo džamijama da ostanu otvorene u vrijeme pandemije

Ovog ramazana džamije u Velikoj Britaniji i većem dijelu Evrope i Sjeverne Amerike prolaze kroz finansijske krize zbog restrikcija nametnutih uslijed novog korona virusa. Imamo dužnost pomoći tim jako bitnim mjestima molitve, koja su često i centri zajednice, centri dobročinstva i edukacije, a sve kako bi se zaštitila duhovna, društvena i fizička dobrobit muslimanskih zajednica i šireg društva. Humanitarne organizacije koje vode muslimani, a koje često nude važnu pomoć najranjivijim članovima zajednica, također su na žestokom udaru zbog pandemije. Premda su sve takve organizacije iskusile smanjenje prihoda od početka krize, ekonomski udar na muslimanske dobrotvore je naročito jak jer se blokada podudarila s mjesecom ramazana.

Mnoge muslimanske dobrotvorne organizacije dobijaju značajan dio donacija – možda 35 posto ili više – tokom ramazana. Sada je veliki dio posla sakupljanja fondova spriječen zbog mjera socijalne distance. Neke od ovih organizacija, posebno one veće, možda će iz ove krize izaći bez posljedica. Oni imaju velike rezerve, kao i automatizirane donacije, koje će se većinom nastaviti. No, mnoge džamije nemaju takvu infrastrukturu. Naprimjer, najmanjim džamijama u Velikoj Britaniji mjesečno treba 2.500 dolara da ostanu otvorene. Za veće džamije, koje su dio zajednica od više desetaka hiljada vjernika, mjesečni troškovi iznose 125.000 dolara i više.

Mnogo više od molitve

Većina džamija ima male novčane rezerve (ili ih nemaju nikako) i preživljavaju samo na osnovu donacija koje se sakupljaju na molitvama petkom. Druge ovise o većim, jednoročnim donacijama, koje dobiju tokom ramazana, na osnovu kojih žive i rade cijelu godinu. No, s obzirom na činjenicu kako se još ne nadzire kraj ograničenjima i blokadama, mnoge od tih bogomolja sada su u opasnosti od zatvaranja. To bi bila tragedija ne samo za muslimane koji prakticiraju vjeru. Džamije su daleko više od toga da su mjesta za molitvu. One pružaju prijeko potrebne društvene usluge, kao što je dodatno obrazovanje, pomoć bolesnima, savjetovanje, pa čak i pravnu pomoć. Pomažu djeci kroz vannastavne klubove i nastave. Pomažu žene i starije i centri su međureligijskog rada i dobročinstva.

Više na portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija