Početna / Islamofobija / Indija: Pandemija pretvorena u islamofobnu teoriju zavjere

Indija: Pandemija pretvorena u islamofobnu teoriju zavjere

Epidemija korona virusa u Indiji predstavila je još jednu priliku da se sruči novi napad na muslimansku zajednicu. Protiv muslimana se vodi fizički, verbalni i psihološki rat, što ih dodatno izopćuje iz indijskog društva.

Iz različitih dijelova države prijavljeni su nasilni napadi na muslimane za koje se sumnja da su prenosnici virusa. Prisutni su i izvještaji o sastancima u zatvorenim zajednicama na kojima se diskutovalo o zabrani ulaska za muslimane. Na drugim lokacijama, grupe mladih su stražarile na ulascima u sela kako bi zabranili ulazak muslimanima. Od muslimanskih prodavača je traženo da prestanu prodavati na ulicama.

Primjetan je iznenadni porast broja islamofobnih heštegova na različitim društvenim mrežama u kojima se muslimani optužuju da namjerno šire virus. Po internetu kruže videosnimci na kojima muslimani navodno pljuju na povrće i voće, ližu tanjire i zagađuju površine svojom pljuvčkom.

Vlast smišljeno dopušta hinduističkim skupinama da šire teror nad muslimanima. Hinduistički lideri otvoreno putem društvenih mreža pozivaju na nasilje nad muslimanima. Nažalost, zabilježeni su brojni slučajevi ubistva muslimana za koja su odgovorni policija ili hindustičke horde.

Pogledajte kako hindusi otvoreno pozivaju na nasilje nad muslimanima.

Ushićenje i entuzijazam s kojim je ova antimuslimanska kampanja prihvaćena duboko je zabrinjavajući fenomen.

Doprinosi postojećim teorijama zavjere o muslimanima koji čekaju spremni, razmnožavaju se munjevitom brzinom kako bi nadmašili Hinduse i „zagadili“ hinduističku zemlju. Budući da je ova zajednica već viđena kao ona koja kuje zavjeru da nanese štetu „majci Indiji“, bilo je lako „uspostaviti“ činjenicu da će muslimani željeti zaraziti Hinduse korona virusom kako bi ih uništili.

Ova kampanja ne samo da je hranila postojeće antimuslimanske sentimente, već je i usporila zamah koji je postignut protestnim pokretom protiv sve neizvjesnije situacije u državi. Mjesecima prije epidemije, muslimani i njihovi saveznici širom Indije, protestovali su protiv novog zakona o državljanstvu i drugih izvršnih vježbi kao što su Nacionalni registar građana i Nacionalni registar populacije, koji su viđeni kao diskriminirajući spram ove zajednice.

Dok potkopava politička nastojanja da se okonča diskriminacija koju sponzorira država, ova epidemija i njen prateći antimuslimanski podstrek vode do dodatnog izopćavanja ove zajednice.

Muslimani su gotovo nepristuni u formalnom sektoru ekonomije, a njihov je broj beznačajan u državnim službama. Muslimani u najvećem broju rade u neformalnom sektoru. Ova kampanja ide ka tome da ih učini „nedodirljivim“ za nemuslimane, što bi ih sigurno izguralo iz niza ekonomskih aktivnosti.

Muslimanima je politički oduzet glas, sada ih ova kampanja može slomiti ekonomski i učiniti njihov opstanak nemogućim.

Uznemirujuće je vidjeti svijet kako šuteći gleda progon najveće vjerske manjine u Indiji. Ovo je još jedno mračno poglavlje u stvaranju nove vrste aparthejda protiv muslimana u najvećoj demokratiji na svijetu.

Al Jazeeera 

 

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija