Početna / Islamofobija / Islamofobija na američkim predsjedničkim izborima

Islamofobija na američkim predsjedničkim izborima

Biden nije antiislamofobičan kandidat. Pogledajte samo Obamino naslijeđe.
Piše: Nazia Kazi

Kada je 2008. pobijedio Barack Obama, mnogi su se u SAD-u nadali da će to značiti povlačenje politika Bushove administracije koje su kriminalizirale živote muslimana. Pa ipak, dva Obamina mandata su malo napravila na polju osporavanja najrazornijih oblika američke islamofobije: ratovanja, nadziranja i imigracione politike. Sasvim suprotno, tokom njegovog mandata islamofobija se znatno proširila.

Obama je obnovio i proširio američki Patriotski zakon. On je klasificirao muslimanske civile ubijene u američkim napadima kao „neprijateljske borce“. A njegova inicijativa suprotstavljanja nasilnom ekstremizmu funkcionisala je kao oblik suptilnog nadziranja života običnih muslimana.

U svom kreiranju „liste za odstrel“ i propisu koji je dozvolio neograničeni vojni pritvor američkih državljana osumnjičenih za terorizam, Obama nije samo naslijedio islamofobiju iz Bushove ere, on ju je proaktivno proširio.

Dvanaest godina kasnije, od američkih birača se opet traži da se suprotstave otvoreno islamofobičnoj republikanskoj administraciji. Ali to povlači za sobom pitanje: šta će pobjeda za demokratske kandidate Joea Bidena i Kamalu Harris značiti za američku islamofobiju?

Više na portalu Al Jazeeri.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija