Početna / Intervju / Ivana Šojat: Neki su me napadali zbog preblagog prikaza ‘danka u krvi’
Ivana Šojat je nagrađivana hrvatska književnica

Ivana Šojat: Neki su me napadali zbog preblagog prikaza ‘danka u krvi’

Romanom Ezan Ivana Šojat vratila se u Srednji vijek, u 16. stoljeće i vrijeme Sultana Sulejmana Zakonodavca.

Ivana Šojat je nagrađivana hrvatska književnica rođena 26. februara 1971. godine u Osijeku. Autorica je eseja, poezije, kratkih priča, novela i romana, od kojih je roman Unterstadt nagrađivan više puta na književnim manifestacijama. Prevodi književna djela sa francuskog i engleskog jezika. Odlikovana je za promovisanje hrvatske kulture u zemlji i inozemstvu.

Romanom Ezan Ivana Šojat vratila se u Srednji vijek, u 16. stoljeće i vrijeme Sultana Sulejmana Zakonodavca, kada Osmansko Carstvo doživljava svoj kulturološki i teritorijalni vrhunac. Glavni lik romana je Ibrahim, odnosno Luka iz hercegovačkog mjesta Ostrožac kod Jablanice koji se na kraju svog života ispovijeda sinu, gledajući u prošlost i svoj minuli život. Ibrahim je nekoć bio Luka, dječak predan Osmanlijama u devširmu, odnosno „danak u krvi“.

Spisateljica Šojat se prije nekoliko godina na slavonskoj ravnici između Erduta i Aljmaša, susrela sa grobljem iz osmanskog perioda gdje je pronašla kost koja je za nju bila inspiracija za putovanje u prošlost što je rezultiralo pisanjem romana Ezan.

Sa Ivanom Šojat razgovaramo o njenom romanu, o mitovima na Balkanu, o drugačijoj percepcije Osmanskog perioda, o identitetima…

Više na portalu Al Jazeeri.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija