Početna / Evropa / Kako se boriti protiv islamofobije u Češkoj?
epa05146788 Protester holds sign reading in czech 'Stop Islam and stop Merkel', during an anti-Islam rally in front of the Prague Castle in Prague, Czech Republic, 06 February 2016. Thousands of anti-asylum protesters marched through the German city of Dresden on 06 February for the Islamophobic Pegida movement, but crowds supporting the group at other locations across Europe looked small in comparison to its home audience. Pegida staged the Dresden march and events in other cities under the title 'Fortress Europe' in protest against the recent influx of migrants to the continent. EPA/FILIP SINGER the Prague Castle

Kako se boriti protiv islamofobije u Češkoj?

Dr. Zora Hesova sa Karlovog univerziteta u Pragu kaže da su joj u radu sa studentima na rušenju predrasuda o islamu i migrantima najveći izazovi manjak kvalitetne literature na češkom i strah kojeg proizvode pojedini mediji i političari.

Izbijanjem migrantske krize češko društvo se suočilo sa valom islamofobije od koje su najviše profitirali desno orjentisani političari.

U razgovoru sa dr. Zorom Hesovom upoznat ćemo se s načinima na koje se studenti, akademska zajednica i NVO aktivisti u Češkoj bore protiv islamofobije.

Zora Hesova je docentica na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu. Doktorirala je islamsku filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

O svom prvom iskustvu sa Bosnom, Sarajevom i razlozima zbog čega je odabrala ovaj grad za doktorski studij kroz koji je naučila i bosanski jezik, Hesova kaže da je u Sarajevo došla jer se interesuje za islamsku filozofiju.

Višena portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija