Početna / Mišljenja / Korona virus između autoritarizma i demokratije

Korona virus između autoritarizma i demokratije

Pojedini su izražavali fasciniranost sposobnostima autoritarnih režima u suzbijanju virusa i zaustavljanju njegovog širenje

Od izbijanja novog korona virusa (Covid-19) i rasta broja žrtava i inficiranih osoba, te globalnog širenja zaraze, na društvenim mrežama, kao i među istraživačima i stručnjacima, vodila se žestoka rasprava o učinkovitosti političkih sistema u reagiranju na virus i bavljenju njegovim posljedicama na zdravstvenom, političkom i ekonomskom planu.

Pojedini su izražavali fasciniranost sposobnostima autoritarnih režima u suzbijanju virusa i zaustavljanju njegovog širenje kroz nametanje strogih mjera i ograničenja kretanja i ponašanja građana, poput onoga što su učinile Kina, Rusija, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija i drugi.

Nasuprot tome je slabost, a možda i neuspjeh, demokratskih sistema da zaustave širenje virusa i smanje broj njegovih žrtava, kao što je slučaj u većini demokratskih zemalja u Evropi, poput Italije, Francuske, Španije i Britanije, a onda i u Americi i drugim.

Realnost je takva da poređenje između autoritarnih i demokratskih sistema u suočavanju s pandemijom novog soja korona virusa nije na mjestu, i čini se da je utemeljeno na površnom čitanju onoga što se događa. Također, nema neku veliku korist u složenoj prirodi koju nameće virus i načinu odgovara različitih vlada.

Više na portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija