Početna / Balkan / Ksenofobija koja prati migrantsku krizu pogoršava položaj Roma

Ksenofobija koja prati migrantsku krizu pogoršava položaj Roma

Sadržaji koji su spočitavaju migrantima prate one koji su bili pripisivani Romima, tvrdi sociolog Andrej Kubiček.

Seminar ‘Romi, Aškalije i Egipćani: religija i identitet’, održan u Beogradu, bio je nesvakidašnji skup koji je objedinio najznačajnije predstavnike Roma, Aškalija i Egipćana iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine i naučnike koji istražuju položaj i stanje romskih zajednica.

O pravima Roma, Aškalija i Egipćana je vrlo teško govoriti jer je ogromna razlika između službenih podataka o njihovom broju i podataka do kojih su došle pojedine organizacije kroz projekte na terenu.

Jedan od učesnika ovog skupa je i naš sagovornik, Andrej Kubiček sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu. S njim razgovaramo o anticiganizmu kao vidu rasizma, o napadima na Rome, o razlikama između Roma, Aškalija i Egipćana….

Andrej Kubiček završio je postdiplomske studije sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu gdje je trenutno na doktorskom studiju. Njegova istraživačka interesovanja uključuju socijalne sukobe i sociologiju etničkih grupa, a glavna mu je istraživačka tema rasizam prema Romima.

Više na Al Jazeeri.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija