Početna / Pozitivno / Marokanac Slaoui – otac Modernine vakcine

Marokanac Slaoui – otac Modernine vakcine

Jednog dana u aprilu, Moncefu Slaouiju je zazvonio telefon. Upitan je čini li mu se “projekat Manhattan” za razvoj vakcine protiv Covid-19 za manje od godinu dana čini realnim. Imunolog, koji je vodio odjel za vakcine globalnog diva GlaxoSmithKline (GSK), odgovorio je potvrdno. “Mislim da ćete uskoro dobiti poziv iz Bijele kuće“, kazao mu je njegov sugovornik. “Spustio sam slušalicu i rekao svojoj supruzi:” O, s..e! “

Slaoui je bio u moralnoj dilemi. Nije mogao zamisliti sebe da radi bilo šta sa Donaldom Trumpom ali istodobno nije mogao reći ne.

Nedugo potom, Trump je imenovao je doktora Moncefa Slaouija, belgijsko-američkog stručnjaka za imunologiju i vakcinje, rođenog u Maroku, za novog šefa onoga što je Trump nazvao operacijom Warp Speed.

Zadatak mu je bio voditi skupinu medicinskih stručnjaka da formuliraju vakcinu za borbu protiv pandemije COVID-19, koja je ubila stotine hiljada ljudi širom svijeta. Trump je u svojoj najavi predstavio Slaouija kao “svjetski poznatog imunologa” i “jednog od najcjenjenijih muškaraca na svijetu u proizvodnji i formulaciji vakcina”.

Profil časopisa Fortune iz 2016. godine, koji ga je uvrstio na popis 50 najboljih svjetskih lidera zbog rada na nedovoljno istraženim bolestima uobičajenim u zemljama u razvoju, opisuje njegovo putovanje iz grada Agadira na obali Atlantskog oceana u Maroko, do jednog od najboljih svjetskih imunologa.

Moncef Slaoui rođen je i odrastao u Agadiru u Maroku. Njegov otac bio je poljoprivrednik i umro dok je Slaoui još bio tinejdžer, ostavljajući majku da sama odgaja Slaouija i njegovo četvero braće i sestara.

Slaoui je diplomirao u srednjoj školi Mohamed V u Casablanci a Maroko je napustio sa 17 godina kako bi studirao medicinu u Evropi i upisao se na Univerzitet u Bruxellesu gdje je završio magisterij iz biologije.

Godine 1983. Slaoui je na istom Univerziteu doktorirao molekularnu biologiju i imunologiju i završio postdoktorski studij na Medicinskom fakultetu Harvarda i Medicinskom fakultetu Unkiverziteta Tufts u Bostonu. Slaouijev poticaj za razvoj vakcina duboko je ličan: Njegova sestra umrla je od hripavca, nezaobilazne bolesti u vrijeme odrastanja u Maroku.

Pet godina kasnije, nakon tri godine savjetovanja u laboratoriju GSK, Slaoui se pridružio firmi kao istraživač vakcina. Njegova karijera u GSK-u trajala je 29 godina, gdje je sjedio u upravnom odboru od maja 2006. do marta 2017. Bio je predsjednik Globalnog istraživanja i razvoja (R&D) od 2006. do 2014., gdje je vodio reviziju farmaceutskog istraživanja i razvoja te firme i bio je odgovoran i za komercijalne poslove, poput lansiranja novih proizvoda.

Bio je ključni čovjek transformacije GSK-a a dok je radio u GSK Biologicals postao je zaslužan za razvoj nekoliko vakcina, uključujući Rotarix za sprečavanje infantilnog gastroenteritisa, Synflorix za prevenciju pneumokokne bolesti, te Cervarixa za prevenciju raka grla maternice. Također je bio uključen u razvoj vakcine protiv ebole.

Prije šest godina dobio je evropsko odobrenje za upotrebu prve vakcine protiv malarije na svijetu, koja bi mogla ograničiti širenje bolesti koja godišnje ubije više od pola miliona ljudi. Dr. Slaoui također je bio predsjednik GSK-ovog odjela za vakcine od 2009. do penzionisanja iz firme u julu 2017. godine.

Nakon toga odlazi u Medicxi Life Sciences gdje preuzima niz dužnosti, uključujući i onu predsjednika odbora direktora Moderne, Sutrovax-a i Artizan Biotechnology.

Upravo je Moderna jedna od biotehnoloških kompanija koja ima eksperimentalnu vakcinu protiv koronavirusa. Prema New York Timesu. Slaoui je u “otvorenom sukobu interesa” jer sjedi u upravi više proizvođača vakcina, ali je on već obavijestio Modernu da se planira povući iz uprave i prodati svojih 10 miliona dolara dionica u toj farmaceutskoj kompaniji.

stav.ba

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija