Početna / Antisemitizam / Muhammed Asad – najveći poklon Zapada Orijentu

Muhammed Asad – najveći poklon Zapada Orijentu

Muhammed Asad rođen je u jevrejskoj porodici kao Leopold Weiss i imao je široko znanje o kulturi Jevreja.

Zapadni svijet je u 20. stoljeću dao veliki broj istaknutih teoretičara, intelektualnih, duhovnih, ali često i vjerskih konvertita u islam, među kojima ih je mnoštvo stasalo u slavne i priznate komentatore Kur’ana, u tumače i branioce islama.  Muhammed Asad (Leopold Weiss) duhom i vremenom pripada toj znamenitoj generaciji, među kojima treba spomenuti Lorda Stanleya od Alderleya (stric filozofa Bertranda Russela), Muhammada Marmadukea Pickthalla, Rene Guenona, Titusa Burckhardta, Frithjofa Schuona, Martina Lingsa, Toshihika Izutsua, Annemarie Schimmel, Knuda Holmboea, Henryja Corbina, Tima Wintera, Murada Wilfrieda Hofmanna, Barona Umara von Ehrenfelsa, Abdul Karima Germanusa, piše akademik Enes Karić.

On je rođen u rabinskoj porodici u Lavavu 1900. godine, u tadašnjoj Austro-ugrskoj,  što mu je dalo široko znanje o vjeri i kulturi Jevreja. Bio je riječit na hebrejskom, a služio se aramejskim.

Njegova možemo slobodno kazati filmska biografija ga je preko Beča, Berlina odvela u Jerusalem, Meku, Medinu, Rijad, Kairo, odnosno u Indiju, Turkistan, Moskvu…, u New York gdje je predstavljao Pakistan u Ujedinjenim narodima i pisao svoju autobiografiju „Put u Meku“. Skrasio se u Maroku, odnosno u Andaluziji. Družio se sa vodećim muslimanskim intelektualcima 20. stoljeća i sarađivao sa državnicima Saudijske Arabije i Pakistana.

Nakon dvogodišnjeg putovanja Orijentom, vraća se u Berlin 1926. godine gdje uslijed uticaja prizora u podzemnoj željeznici, materijalno uspješnih osoba, ali duhovno nesretnih, a čega nalazi opis u Kur’anu prelazi na islam.

On odbija termin konvertit te afirmiše riječ revertit, što označava osobu koja se vratila islamu, jer po učenju islama svi ljudi su rođeni u islamu.

Umro je u Malagi 23.02. 1992. godine, a saharnjen u malom muslimanskom mezarju u Granadi. Od 2007. godine u Beču se nalazi trg koji nosi njegovo ime što je znak priznanja austrijskog društva značaju ukupnog djela Asada.

Bio je veliki kritičar cionističkog pokreta i prije primanja islama, a njegov otac i sestra su stradali u nacističkim logorima.

Sva djela Muhammeda Asada prevedena na bosanski jezik

„El-Kalem je do sada objavio četiri knjige Muhammeda Asada: Put u MekkuPoruka Kur’anaIslam na raspuću i Šerijat – islamsko zakonodavstvo (esej). Sve njegove knjige naišle su na izvanredan prijem kod čitalaca, a naročito Put u Mekku (autobiografski roman), koji je doživio pet izdanja, s velikim tiražima.“, kaže za Al Jazeeru dr. Mustafa Prljača urednik izdavačkog centar Islamske zajednice u BiH El-Kalem.

S obzirom da je Asad odrastao na Zapadu njegova djela su najbolji način za upoznavanje nemuslimana sa islamom.

„Sva njegova djela jednako su aktuelna i danas iako je umro prije 28 godina. i mogu poslužiti kao odličan naputak ovovremenim muslimanima za njihov opstanak kao muslimana u Evropi, ali i za afirmaciju uzvišenih načela islama u 21. stoljeću. Njegov pristup je intelektualan, on afirmira univerzalne vrijednosti, koje zapravo i jesu islamske i ako se interpretiraju na ispravan način, što opet podrazumijeva intelektualan pristup, nesumnjivo će biti prihvatljive svakom čovjeku zdravog ukusa i iritirat će samo ljude deformirane prirode. Ovo se posebno odnosi na nas Bošnjake kao muslimane koji već dugo baštine islamske vrijednosti u svojoj kulturi, koji su Evropljani i u neposrednom dodiru s evropskim narodima. Govor o njegovim djelima i njegovim idejama trebao bi se držati u širem auditoriju, a ne samo unutar džamija“, smatra Prljača, te dodaje da bi „bilo dobro da Asadove knjige čitaju i nemuslimani. U njegovim djelima otkrit će islam sasvim drukčiji od onog koji prikazuju i o kome govore brojni mediji i nekompetentni govornici.“

Ostale knjige Asada izdane u Novom Pazaru i Zagrebu.

Kur’anska poruka čovjeku

Dr. Rifet Šahinović je autor knjige Muhammad Asad: Tumač Kur’ana za Zapad čiji je izdavač sarajevski Centar za napredne studije. Ova djelo je prva integralna publikacija na bosanskom jeziku koja se bavi mišljenjem, pojavom, djelovanjem i utjecajima Muhameda Asada.

„Asad sa svojim djelima pokazuje koliko su zanimljivi revertiti kao pojava. Oni su često duhovno aktivniji od drugih vjernika u istoj religiji. Oni se ne mire sa lijenošću tradicionalnih vjernika i upravo u 20. stoljeću su dali veliki intelektualni doprinos osvježavanju razumijevanja islama. Pored navedenog, njihov najveći doprinos se vidi kroz odbranu islama od Zapada jer ga bolje poznaju od muslimana, sa jedne strane, a sa druge su most za prihvatanje vrijednosti Zapada kod muslimana.“, kaže za Al Jazeeru dr. Šahinović.

Asadov prijevod i  komentar Kur’ana pisan na engleskom jeziku ostavio je ogroman uticaj jer se radi o djelu koje spada u najznačajnija u 20. stoljeću na polju nauke o tumačenju Kur’ana.

„Asadov komentar (tefsir) Kur’ana je spona između tradicionalnog i racionalnog koncepta tumačenja Kur’ana. Možemo slobodno reći da se radi o enciklopediji Islama na čijim stranicama nalazimo brojne tefsirske discipline. Njegova vrijednost se posebno ogleda u svestranosti, obilju podataka, analiza, i citata iz raznih izvora.“, objašnjava dr. Šahinović te dodaje da „Asadovo favorizovanje racionalnih komentara Kur’ana ne znači da je njegov komentar racionalistički.“

Asad često naglašava činjenica da u islamu nema svećenstva, što znači da je Kur’an otvorena knjiga za svakog čovjeka.

„On traga za racionalnošću u klasičnim komentarima kako bi što vjerodostojnije prenio kur’ansku poruku današnjem čovjeku. Otuda je i naslov njegovog prijevoda i komentara Kur’ana vrlo upečatljiv Poruka Kur’ana.“

Put u Meku – najljepša knjiga o islamu u 20. stoljeću

Dr. hfz. Safvet Halilović, profesor sa Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici, jedan je od prevodilaca i istraživača djela Muhammeda Asada.

On smatra da su Muhammed Asad i Murad Hofman najveći konvertiti u islam u Evropi, a najpoznatije djelo Asada Put u Meku je zapravo najljepša knjiga koja je napisana o islamu u 20. stoljeću. „To je zapravo njegov put u islam. To je fantastična knjiga, odnosno njegova duhovna i intelektulana biografija.“ Njegova djela iako su pisana početkom i sredinom prošlog stoljeća nisu izgubila na aktuelnosti. „Knjigu Islam na raspuću je Asad pisao 1934. godine, ali čitalac ima osjećaj kao da je autor iz današnjice. On odlično daje dijagnozu problema i izazova ummeta i nudi rješenja koja su i danas aktuelna“, objašnjava dr. Halilović. U navedenoj knjizi Asad predviđa da će islam biti treća sila između kapitalizma i komunizma. Kao i svako djelo i Asadovo je podložno kritici i različitim razumijevanjima.

„Kad je u pitanje Asadovo tumačenje ajeta i hadisa treba biti oprezan jer on nije fakih (islamski pravnik), a bio je pod uticajem raznih filozofskih i socioloških pokreta sa Zapada. Njegov najveći doprinos je u pojašnjavanju civilizacijskih dostignuća i vrijednosti islama“, zaključuje dr. Halilovć.

Dr. Halilović je autor knjige Islam i Zapad u perspektivi Muhammeda Asada (Leopold Weiss) koja je prevedena na više svjetskih jezika.

Za razliku od mnogih muslimanskih reformatora XX. stoljeća, Muhammed Asad nije iza sebe imao nikakav pokret, niti je pripadao bilo kakvoj organizaciji. Sve što je imao bilo je britko znanje, marljiv rad, jasnoća razmišljanja, razložno i uvjerljivo izlaganje argumenata.

Također, Asad je smatrao da demokratija nije u suprotnosti sa islamom, a njegovo ukupno djelo je izuzetno dragocjeni materijal u borbi protiv islmaofobije.

Al Jazeera

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija