Početna / Mišljenja / Muslimanski svijet izgara od neslobode

Muslimanski svijet izgara od neslobode

U islamskom svjetonazoru djelo bez mogućnosti njegovog slobodnog činjenja, to jest izbora da se čini ili ne čini, ne vrijedi.

U posljednjih nekoliko desetljeća terminom “Muslimanski svijet” uglavnom se podrazumijevaju zemlje s većinskim muslimanskim stanovništvom i nerijetko ovo kategoriziranje odbacuju i same zemlje koje se u ovu kategoriju svrstavaju, naglašavajući kako većinska vjerska pripadnost njihovog stanovništva nije ključni faktor koji ih određuje. Stoga, odmah na početku, treba biti svjestan da uniformnost, koju ovaj termin nameće, zna često biti varljiva, kao što su procjene o broju muslimana u svijetu i teza kako je islam “najbrže rastuća religija”, često dovodile u zabludu i same nemuslimane, kao i one koji ih sa različitih politoloških, socioloških i antropoloških aspekata proučavaju.

U izvještaju kojeg je objavio američki Cato institut 25. augusta, a koji je rađen na osnovu podataka dobivenih iz Indeksa ljudskih sloboda iz 2019. godine o stanju sloboda u muslimanskom svijetu, u oči bodu upravo kontradikcije i nesuvislosti koje nastaju kada se tako raznoliki svijet pokušava svesti pod jednu uniformnu kategoriju. Ipak, unatoč svoj kompleksnosti zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, kojih danas u svijetu ima 51, ono što ih čini jedinstvenim jeste “gorući deficit slobode”, kako izvještaj u svome zaključku ističe, a kojeg je za Cato institut uradio turski novinar, kolumnista i analitičar Mustafa Akyol.

“Sloboda je koncept koji se može mjeriti različitim dimenzijama. Moj glavni fokus su bile lične slobode. Analizirao sam po Indeksu ljudskih sloboda u kojem su obuhvaćene: vladavina prava, sigurnost, sloboda kretanja, religije, izražavanja, informiranja i drugi. Analizirao sam i ekonomske slobode, ali kao zasebnu kategoriju”, napisao je u uvodu rada autor Akyol.

Više na portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija