Početna / Pozitivno / Najbolja metoda za liječenje autizma
In this photo made Monday, Oct. 24, 2016, William Wilkie, 4, left, and Megan Krail practice trick-or-treating at the The University of Texas at Dallas' Callier Center for Communication Disorders preschool class in Dallas. The curriculum is classroom-based speech, language and communication program for children with Autism Spectrum Disorder. In the week leading up to Halloween, the children are practicing trick-or-treating. (AP Photo/LM Otero)

Najbolja metoda za liječenje autizma

Iako su metode Son-Rise u svijetu 20-ak godina u praksi, one su novost u BiH zbog slabog kapaciteta zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema istraživanjima, na 10.000 novorođene djece rađa se 4-5 djece s autizmom. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja radi se o 10 do 15 djece na 10.000 novorođenih. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih poteškoća.

I Ujedinjeni narodi žele skrenuti pažnju javnosti na sve veći problem toga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Najveća radost roditelja je rođenje djece, a u slučaju utvrđivanja autizma roditelji doživljavaju šok. Pritisak i needuciranost društva pojačava pritisak na roditelje kojima se čitav život mijenja. Međutim, postoje metode kroz koje se autizam uspješno prevazilazi, ali zbog odnosa društva većina roditelja izbjegava govoriti u javnosti na ovu temu.

Od autizma do doktora nauka

Liječenje psihičkih poremećaja isključivo je određen strogim pristupom liječnika ili su takve osobe u porodičnim kućama zatvorene između četiri zida i izolovane od društva. Međutim, postoje slučajevi inovativnog pristupa kroz koje se otvaraju metode znatno olakšanog i uspješnijeg tretmana autizma i sličnih stanja.

Na ovaj način je nastala metada Son-Rise kao odgovor roditelja na dijagnozu njihova sina.

Son-Rise Program napravili su Barry Neil Kaufman i Samahria Lyte Kaufman kad je njihovom sinu Ronu dijagnostikovan autizam. Iako su im savjetovali da smjeste Rona u neku instituciju zbog njegovog “beznadežnog, doživotnog stanja”, Kaufmanovi su umjesto toga osmislili jedan inovativni kućni program fokusiran na dijete u cilju da dopru do svog sina. Jedinstveni program koji je značio potpuno odstupanje od postojećih metoda lječenja, preobrazio je Rona od nijemog, povučenog djeteta sa inteligencijom manjom od 30 u veoma komunikativnog, društveno interaktivnog mladića s količnikom inteligencije skoro jednog genija.

Zahvaljujući njima Ron je prešao put od autizma do doktora nauka koji je posvetio svoj život liječenju drugih.

Više na portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija