Početna / Islamofobija / Pandemija Covid-19 pogoduje širenju islamofobije

Pandemija Covid-19 pogoduje širenju islamofobije

Svaka svjetska kriza sa sobom povlači produbljavanje socijalnih razlika i napetosti kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. Pandemija korona virusa sa sobom je donijela nove-stare probleme savremene civilizacije kada je u pitanju odnos prema drugom i drugačijem usljed povećanog straha i nesigurnosti.

Kako se pandemija zahuktavala tako su se javljali sve češći slučajevi izljeva rasizma prema manjinama, migrantima, izbjeglicama, azilantima, muslimanima.

Kao da se pojedini političari, mediji, članovi desničarskih nasilnih organizacija utrkivaju u kreativnosti isključivog odnosa prema drugima i drugačijima. Najbrutalniji slučaj rasizma vezan za pandemiju jeste prijedlog dva ljekara iz Francuske da se testiranje vakcine vrši u Africi. Mnogi mediji u izvještavanju o pandemiji u Evropi bez ikakvog osnova koriste slike džamija iz Turske i pokrivene žene na evropskim aerodromima.

S druge strane, ova pandemija je pomjerila fokus vlasti i medija u mnogim društvima sa manjina, odnosno migranata i muslimana, što je bar nakratko olakšalo njihovo stanje smatra Dr. Farid Hafez.

Narušena društvena ravnoteža

 „Sa jedne strane, pandemija je olakšala položaj mnogih muslimanskih manjina, koje više nisu toliko u fokusu vlasti kao prije. Tako da za mnoge muslimane u Evropi smatram da je ovo dobar odmor. Istovremeno možemo vidjeti da su bijele radikalne skupine, ali i Hindu nacionalisti u Indiji snažno mobilizirali islamofobiju, kreirajući narativ Covid-19-Jihad“, kaže za Al Jazeeru Farid Hafez sa Univerziteta u Salzburgu i koautor Evropskog izvještaja o islamofobiji.

Odnos pojedinih država prema pandemiji je narušio društvenu razvnotežu i otvorila su se vrata za provođenje autoritarne politike i represivnih mjera.

 „Još šira slika je mogućnost provođenja autoritarne politike u ovo vrijeme straha, gdje je društvena ravnoteža oslabljena, kao što pokazuju mnogi primjeri u svijetu. Dakle, ključno je držati oči otvorenima, jer se islamofobija često koristi za legitimiranje upravo ovog autoritarnog trenda“, pojašnjava Hafez.

Vrijeme  pandemije je sa sobom donijelo i niz pozitivnih dešavanja i promjena koje su bile jako nedostižne ranije. Najočitiji takav primjer jeste dozvola za učenje ezana (muslimanskog poziva na molitvu) preko razglasa džamija u brojnim njemačkim gradovima.

Postavlja se pitanje da li je ovo suštinski pomak naprijed ili simbolična poruka u teškom vremenu u kojem se svi nalazimo.

„Činjenica da neke džamije u Njemačkoj imaju dozvolu za ezan sigurno je zanimljiv znak u doba krize i dobar primjer kako Njemačka sve više i više razumije i djeluje kao multikulturalno društvo. Ako se ovo zadrži, taj potez može mnogo doprinijeti“, zaključuje Hafez.

U vrijeme pandemije povećana je potreba za medicinskim kadrom iz manjinske i migarntske populacije, a humanitarne aktivnosti pojedinaca i grupa muslimana koji su svoju infrastrukturu (prodavnice, džamije, kulturne centre…) stavili u službu društva praktično su pokazali vrijednost manjina koja je često zapostavljena.

Evropski odnos prema Drugom

Početkom januara austrijski mediji objavili su slučaj korona virusa „kineska stjuardesa“, ali su za ilustraciju priče koristili sliku žene u hidžabu koja nije niti Kineskinja niti stjuardesa. Također, političari u Mađarskoj, Italiji i drugim državam su migrante optuživali za unošenje korona virusa na evropsko tlo.

Više na portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija