Početna / Knjige / Preporučujemo knjigu: Muhammad Ali – životna priča

Preporučujemo knjigu: Muhammad Ali – životna priča

Sarajevska izdavačka kuća Baybook je publikovala biografiju jednog od najvećeg sportista 20. stoljeća koji se istakao i u borbi za prava afroamerikanaca i muslimana u SAD-u.

Muhammad Ali je postigao mitski status. Njegov život odigravao se koliko na naslovnicama časopisa, toliko i na sportskim stranicama. Oslanjajući se na vlastiti doživljaj i iskustvo, razgovore sa samim Alijem, intervjue s njegovim bliskim saradnicima, raznim savremenicima, te svjedočanstva prikupljena tokom desetljeća vrhunskog bokserskog novinarstva, Thomas Hauser predstavlja Muhammada Alija do u detalj, unutar i izvan ringa.

U riječima više od dvije stotine poznanika – članova porodice, protivnika, prijatelja, svjetskih vođa i drugih koji su ga najbolje poznavali, izranja pravi Muhammad Ali: duboko religiozan čovjek, živahan, velikodušan, pravi šoumen.

Sa sjajnom neposrednošću i neviđenom iskrenošću Thomas Hauser, u saradnji s Muhammadom Alijem, donosi životnu priču ovog izvanrednog čovjeka – najveće sportske ikone koju je svijet ikada vidio.

O knjizi su rekli:

“Konačno imamo biografiju Muhammada Alija, čovjeka koji je prevazišao granice sporta, kao nijedan sportista prije njega.“ New York Times

“Ovo je veličanstvena knjiga o jednom životu koji treba razumjeti, bez obzira marite li imalo za boks.“ Boston Globe

“Priča koju Hauser i ostali pričaju je doista posebna. I teško se otrgnuti pomisli da je, uprkos svim pobjedama u ringu, Alijevo najveće dostignuće to što je bio voljen.“ Washington Post

“Svi su čuli za Muhammada Alija, ali on ostaje više legenda nego stvarna osoba. Thomas Hauser je napisao konačnu izuzetnu priču o jednom izuzetnom čovjeku.“ Los Angeles Daily News

“Ova knjiga je zadivljujuća od početka do kraja.“ American Spectator

“Saosećajna, inteligentna, nepristrasna, konačna i nesumnjivo veoma iscrpna.“ New York Review of Books

“Hauser je napisao vrhunsku knjigu… urnebesno smiješnu, tužnu, dirljivu i punu nade.“ Times (London)

O autoru

Thomas Hauser (New York, 1946) pisanjem se počeo baviti krajem sedamdesetih.Od tada je napisao oko pedeset knjiga iz najrazličitijih oblasti – od  profesionalnog boksa do Beethovena.

Njegova prva knjiga o novinaru Charlesu Hormanu, koji je nestao tokom vojnog prevrata u Čileu 1973. godine, nominovana je za brojna priznanja, a poslužila je kao osnova za film Nestao (1982), koji je 1983. godine osvojio Oscara.

Nakon što su se 1988. godine upoznali, Thomas Hauser i Muhammad Ali postali su bliski prijatelji. Veliki zaljubljenik boksa, Hauser je napisao nekoliko knjiga o Muhammadovom životu i karijeri. Muhammad Ali: Životna priča – najpoznatija biografija jednog od najvećih i najprovokativnijih sportista svih vremena – nominovana je u kategoriji publicistike za dvije najznačajnije američke književne nagrade – Pulitzera i Nacionalnu književnu nagradu.

Knjigu možete naručiti na buybook.ba.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija