Početna / Evropa / Rasizam na francuski način: Testirati vakcinu za koronu u Africi

Rasizam na francuski način: Testirati vakcinu za koronu u Africi

Dva ljekara izazvala su kritike zbog razgovora u TV emisiji u kojoj su spomenuli ideju testiranja cjepiva protiv koronavirusa u Africi.

Autor:

Dvojica francuskih ljekara optužena su za rasizam zbog toga što su sugerirali da potencijalno cjepivo protiv koronavirusa prvo treba testirati na ljudima u Africi.

Komentari su nastali na francuskom televizijskom kanalu LCI tokom diskusije o ispitivanjima COVID-19 koji treba da se pokrenu u Europi i Australiji, kako bi se vidjelo može li se BCG cjepivo protiv tuberkuloze koristiti za liječenje virusa.

“To može biti izazovno. Ako ovo istraživanje ne radimo u Africi gdje nema maski, nema liječenja ili intenzivne njege,  to onda na neki način može biti kao da je to učinjeno za određene studije o AIDS-u, gdje među prostitutkama isprobavamo neke stvari jer znamo da su one vrlo izložene i ne štite se?” rekao je Jean-Paul Mira, šef odjela za intenzivnu njegu u bolnici Cochin u Parizu.

Camille Locht, direktorica istraživanja u francuskom nacionalnom zdravstvenom institutu, Inserm, složila se: “U pravu ste. I usput, paralelno razmišljamo i o studiji u Africi koja koristi taj isti pristup.”

Vrlo brzo njihove izjave su izazvale brojne reakcije na društvenim medijima.

“Afrika nije laboratorija za testiranje”, napisao je na Twitteru profesionalni fudbaler Slonovače, Didier Drogba, koji je nekada igrao za Chelsea. “Oštro osuđujem ove lažne i duboko rasističke riječi.”

Olivier Faure, iz Francuske socijalističke partije, rekao je da nije u pitanju provokacija nego rasizam.

“To nije provokacija, to je čisti rasizam”, napisao je na Twitteru. “Afrika nije europska laboratorija. Afrikanci nisu pacovi!”

Antirasistička skupina SOS Racisme pozvala je Francusko regulaciono tijelo za medije, Conseil Supérieur de L’Audiovisuel (CSA), da formalno osudi ove primjedbe.

Grupa je izdala saopštenje u kome se kaže: “Ne, Afrikanci nisu zamorci”, dodajući da je poređenje sa AIDS-om i prostitutkama “problematično” i “nepoželjno”.

U međuvremenu, Le Club des avocats au Maroc, marokanski odvjetnički kolektiv, rekao je da tuži Jean-Paul Mira zbog rasne klevete.

‘Iskrivljeni video’

Na Twitteru Inserm, Lochtov poslodavac, objavio je izjavu popraćenu hashtagom #FakeNews, u kojoj piše da su primjedbe izvučene iz konteksta.

“Iskrivljeni video, snimljen iz intervjua na LCI sa jednim od naših istraživača o studiji o potencijalnoj upotrebi BCG vakcine protiv COVID-19, sada je predmet pogrešne interpretacije”, navodi se u saopštenju.

Dodao je da Afriku “ne treba zaboraviti ili isključiti iz ovog istraživanja, jer je pandemija globalna”.

Mira se kasnije izvinio u izjavi koju je objavio njegov poslodavac.

“Želim da iznesem svoje izvinjenje onima koji su povrijeđeni, šokirani i osjećali su se uvrijeđenim primjedbama koje sam nesretno izrazio na LCI ove sedmice”, rekao je.

U intervjuu za Huffington Post, Mira je dalje pojasnio: “Afrika bi mogla biti izložena dosta ozbiljnijim posljedicama, zbog jako malog broja maski i nemogućnošću izvođenja karantene zbog društvene strukture”.

“Činilo mi se zanimljivim da bi pored Francuske i Australije i jedna afrička zemlja mogla učestvovati u ovoj studiji za koju nisam ni čuo prije te emisije”, dodao je.

Afrika je trenutno kontinent koji je najmanje pogođena COVID-19, s gotovo 7.500 pacijenata i oko 320 smrtnih slučajeva, mada postoji bojazan da je broj neotkrivenih slučajeva visok zbog nedostatka testiranja.

Stručnjaci upozoravaju da bi loši zdravstveni sistemi u mnogim afričkim zemljama mogli dovesti do katastrofe u slučaju većeg širenja koronavirusa.

 

Izvor: aljazeera.com

Prijevod i obrada: islamofobija.com

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija