Početna / Balkan / Reis Fejzić povodom skandala u Pljevljima: Moramo znati da li Crna Gora ostaje građanska država

Reis Fejzić povodom skandala u Pljevljima: Moramo znati da li Crna Gora ostaje građanska država

Povodom jučerašnje akcije podjele paketića u kojima su i bošnjačkoj djeci podijeljene slikovnice i bojanke sa likom Svetog Save reagirao je Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori. Pozvao je crnogorsko Ministarstvo prosvjete da reaguje i stane u kraj ovakvim dešavanjima.

– Mi moramo znati da li Crna Gora ostaje građanska država … kako bi znali kakav stav da zauzme zajednica – poručio je reis Fejzić direktno pozivajući na reakciju crnogorsku ministricu prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić - Crnogorski reis povodom skandala u Pljevljima: Moramo znati da li Crna Gora ostaje građanska država
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić

Osvrnuo na dešavanja u Pljevljima podsjećajući na slučaj učiteljice u Baru koja je prije nekoliko mjeseci u mješovitoj sredini pozivala sve učenike da se mole u crkvi za početak nove školske godine.

– Prosto ne znam kome je u inetresu da stvara podjele među najmalđom populacijom – kaže Fejzić.

Podsjetio je da svaka zajednica u Crnoj Gori ima svoje objekte: džamije, crkve i prostore za vjeronauke.

– Nek svako tamo zove na proslave. I mi kao Islamska zajednica imamo svoje objekte i trudimo se i radimo da poboljšamo uslove za vjeronauku u okvirima Islamske zajednice – poručio je reis.

Dodao je da je primarni cilj zajednica da se bave vjerskim djelatnostima ali bez unošenja podjela i nemira među djecom i roditeljima.

Poslije jučerašnjeg slučaja u Pljevljima, reis Fejzić je kazao da je imao poziva od nekih roditelja koji su zabrinuti zbog situacije u tom gradu.

U gostovanju na radiju Fatih osvrnuo se i na rad nevladinih organizacija te izrazio čuđenje “da u Crnoj Gori ne postoje više nevladine organizacije na koje smo se navikli da budu korektor svim lošim postupcima, ne samo vlasti, već i građana i određenih grupa. Toga nažalost ne vidim u skorije vrijeme. I sad imaju neke nove nevladine organizacije koje unose nemir među građanima” – upozorava Fejzić.

Bojanke sa likom pravoslavnog sveca Svetog Save u Pljevljima su juče dijelili članovi udruženja koje nosi ime ovog pravoslavnog sveca i lokalna „Srpska kuća“. Poklon paketići su bili namijenjeni učenicima prvog razreda. Akcija je naišla na žestoku osudu mnogih roditelja, prije svih Bošnjaka, ali i dijela pljevaljske javnosti.

Na podjelu paketa reagovala je i Islamska zajednica u Srbiji izražavajući zabrinutost i protest jer nije uzeta u obzir “činjenica da je Crna Gora koncipirana kao građanska država i da se nije uvažila činjenica da je veliki broj škola multietničkog sastava.”

U saopštenju se naglašava da svaki vid vjerskog djelovanja gdje se vjerski program jedne vjerske zajednice nameće i sprovodi vrijeđajući osjećanja drugih i drugačijih, posebno kada su u pitanju osjećanja najmlađe populacije, djeluje veoma pesimistično kada su u pitanju međunacionalni i međuvjerski odnosi u sandžakom regionu i cijeloj Crnoj Gori.

(Preporod.info)

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija