Početna / Svijet / SAD: Ubicama Ahmauda Arberyja doživotni zatvor

SAD: Ubicama Ahmauda Arberyja doživotni zatvor

Sudija iz Georgije presudio kako će Travis i njegov otac Gregory McMichael provesti ostatak života iza rešetaka, bez mogućnosti pomilovanja.

Sudija u Sjedinjenim Američkim Državama izrekao je kaznu doživotnog zatvora trojici muškaraca za ubijanje Ahmauda Arberyja čije je ubistvo 2020. godine u saveznoj državi Georgia dovelo do masovnih protesta protiv rasizma.

Sudija iz Georgije Timothy Walmsley u petak je presudio kako će Travis McMichael i njegov otac Gregory McMichael provesti ostatak života iza rešetaka, bez mogućnosti pomilovanja.

Također, Walmsley je odlučio da će susjed McMichaelovih William „Roddie“ Bryan također dobiti kaznu doživotnog zatvora, ali on ima mogućnost ranijeg izlaska nakon 30 godina – to je minimalna kazna za ubistvo po zakonima ove američke savezne države.

Porota u Georgiji je u novembru proglasila trio – koji su gonili i ubili Arberyja iz vatrenog oružja februara 2020. godine dok je on džogirao kroz priobalnu zajednicu Satilla Shores – krivim po brojnim tačkama optužnice, uključujući teško ubistvo.

Uzeli zakon u svoje ruke

Walmsley je na ročištu u sudu okruga Glynn u Brunswicku u petak rekao kako je ocu i sinu McMichael izrekao najoštriju kaznu koja mu je dostupna dijelom zbog njihovih „bešćutnih“ riječi i postupaka snimljenih na videu.

„To je bila užasna, istinski užasna scena“, naveo je sudija o dijelu videa snimljenog mobilnim telefonom gdje se vidi ubistvo, a gdje se vidi kako McMichael usmjerava pušku sačmaricu na Arberyja (25) udaljenog šest metara.

Istakao je kako je Arbery bio „lovljen, upucan i ubijen jer su pojedinci iz ove sudnice uzeli pravdu i zakon u svoje ruke“.

Al Jazeera

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija