Početna / Evropa / U Ankari predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu

U Ankari predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu

Altun: Prestati doživljavati muslimane kao potencijalne kriminalce

U Ankari predstavljen Evropski izvještaj o islamofobiji za 2019. godinu; poručeno da borba protiv nje treba početi u Evropi.

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske Fahrettin Altun izjavio je da su Turska i Europska unija dosad blisko surađivale na brojnim područjima, dodajući da isto mogu učiniti u borbi protiv antimuslimanskih rasističkih pokreta.

U Ankari je putem interneta predstavljeno Europsko izvješće o islamofobiji za 2019. godinu, a Altun je u obraćanju kazao da svrha izvješća nije okrivljivanje nekoga, već pozivanje na otvoren i iskren dijalog među prijateljima.

Izvješće je pripremila Zaklada za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA) sa sjedištem u Ankari, prenosi Anadolija.

Altun je istaknuo da izvješće omogućava ljudima diljem svijeta da temeljito prate razvoj antimuslimanskog rasizma u Europi.

‘U Evropi svakim danom sve gore’

Naglasio je da antimuslimanski rasizam nije samo europski problem, istaknuvši da su muslimani ili ubijani ili ozlijeđivani diljem svijeta, kao dio napora sustavnog raseljavanja i zastrašivanja.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da se islamofobija u Europi svakim danom dodatno pogoršava te kazao da je u Europi primjetan porast napada na muslimane, džamije i centre islamske zajednice.

“Prema tome, borba protiv islamofobije treba početi upravo u Europi”, rekao je.

Kritizirao je i pristup nekih Europljana, naglasivši da zemlje u Europi, intelektualci i donositelji odluka moraju prestati doživljavati islam kao sigurnosnu prijetnju, a muslimane kao potencijalne kriminalce.

Poručio je da europski čelnici ne bi trebali prihvaćati antimuslimanski rasizam i ne ispunjavati zahtjeve ljudi iz ekstremne desnice, piše Al Jazeera.

Nastavilo se negiranje genocida i ratnih zločina

Kako je istaknuto, vidljiv je i nastavak fizičkih i usmenih napada na džamije i imame, većinom u bh. entitetu Republika Srpska

Antimuslimanska netrpeljivost i negativni trendovi prema muslimanima u BiH se uglavnom očituju u obrazovnom, političkom i medijskom sistemu, navodi se u posljednjem izvještaju Fondacije za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA).

– Kao i u prethodnim godinama, glavni generatori islamofobije i antimuslimanske netrpeljivosti su čelnici bosanskih Srba – politički, medijski i akademski nosioci politike. U 2019. godini došlo je do porasta antibosanske i antimuslimanske retorike od Hrvatskog političkog rukovodstva i od regionalnih aktera – istaknuto je.

Dodaje se da ovi akteri prikazuju BiH kao propalu državu koja je sjedište ekstremista i koja treba biti teritorijalno podijeljena kako bi se očuvali mir i sigurnost.

– Nastavilo se negiranje genocida i ratnih zločina od srpskih zvaničnika. Domaći i regionalni mediji doprinijeli su antimuslimanskim netrpeljivostima kroz izvještavanje o terorističkim prijetnjama i radikalnoj ideologiji, povezujući ih s bošnjačkim političkim i vjerskim zvaničnicima – naglašeno je.

Kako je istaknuto, vidljiv je i nastavak fizičkih i usmenih napada na džamije i imame, većinom u bh. entitetu Republika Srpska.

– Dodatna antimuslimanska mržnja bila je vidljiva na fudbalskim utakmicama i na grafitima u pojedinim gradovima – zaključeno je.

Autor dijela koji se odnosi na našu državu je dr. Hikmet Karčić, piše Avaz.

Islamofobija.com

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija