Početna / Genocid / Velika Britanija: Online komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici

Velika Britanija: Online komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici

Ove godine obilježava se 25. godišnjica genocida, kad je 1995. pobijeno više od 8000 Bošnjaka. Jedan dio preživjelih žrtava vratio se u Srebrenicu, drugi dio rasut je širom svijeta. Svi su godinama tražili i mnogi još uvijek traže svoje voljene ubijene u julu 1995. godine. Godinama Bošnjaci svakog 11. jula u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopavaju identificirane žrtve genocida.

Remembering Srebrenica organizacija i BH UK Network su posljednjih mjeseci uveliko surađivali  vezano za organizaciju centralne komemoracije obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici koja se trebala održati u katedrali svetog Pavla u Londonu u julu. Među potvrđenim govornicima bili su i predsjednik Bosne i Hercegovine i Reis islamske zajednice BiH, kao i visoki članovi britanske vlade.

Nažalost, uslijed pandemije Covid-19, centralna komemoracija je odgođena do slijedeće godine, jer je  prioritet  dobrobit gostiju i govornika tokom ove krize. Iako je ova vijest bila široko očekivana nakon poduzetih mjera socijalnog distanciranja u Velikoj Britaniji, ipak je razočaravajuće što ovu značajnu godišnjicu nećemo uspjeti obilježiti onako kako smo se nadali.

 Ova godina je postala drugačija za mnoge ljude širom svijeta, te smo se morali naučiti i prilagoditi novonastalim okolnostima. Stoga, najavljujemo da će se organizirati historijska internetska komemoracija koja će se održati navečer u subotu, 11. jula 2020. godine povodom Dana sjećanja na Srebrenicu. Događaj će biti emitovan na mnogim kanalima i društvenim mrežama, a sadržavat će video svjedočenja i poruke preživjelih i ključnih ličnosti.

Molimo Vas, zapamtite ovaj datum, 11. juli 2020. godina. Nadamo se da ćete nam se pridružiti ovoj važnoj komemoraciji i ohrabriti vašu familiju i prijatelje da i oni gledaju i po mogućnosti učestvuju.

Virtualni muzej – Remembering Srebrenica će kreirati virtualni muzej koji će milionima ljudi širom svijeta omogućiti da nauče o ličnim pričama iz rata i genocida u Bosni. Internetski muzej bit će “otvoren” tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu u sklopu obilježavanja 25. godišnjice. Molimo pripadnike bh. zajednice u Velikoj Britaniji i širom svijeta da budu dio komemoracije slanjem kratke priče, zajedno sa slikom ličnog predmeta ili značajnim sjećanjem na razdoblje rata ili izbjegličkog perioda objašnjavajući  značenje predmeta i sjećanja. Cilj je osigurati platformu za preživjele kako ne bi samo podijelili dio njihove lične priče, već spomen na one koji više nisu s nama.

Prijave šaljite do petka, 22. maja, na slijedeće emailove:  amra@srebrenica.org.uk ili na arnesa@srebrenica.org.uk.

Osim komemoracija, organizacija “Remembering Srebrenica” radi u školama širom Velike Britanije te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece. Organizovali su blizu 7.500 memorijalnih događaja i aktivnosti širom Velike Britanije, 1.350 aktivista koji su pomogli organizaciji ovih aktivnosti i koji su se obavezali da će se suprotstaviti mržnji i netrpeljivosti u njihovim lokalnim zajednicama.

Tema za ovogodišnju komemoraciju 25. godišnjice genocida u Srebrenici je “Svaki korak je važan “ (Every action matters). Cilj ove teme je motivirati ljude da pokažu da njhovim postupcima, bez obzira koliko veliki ili mali, mogu da se suprostave mržnji, predrasudama i negiranju genocida.

BH UK Network

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija