Početna / Manjine / Velika Britanija sada treba manjine više nego ikad

Velika Britanija sada treba manjine više nego ikad

Muslimanska zajednica volontira pojačano tokom krize s korona virusom, ali i dalje je na meti krajnje desnice.

Muslimanske humanitarne organizacije u Velikoj Britaniji, koje već odavno u parlamentarnim izvještajima nazivaju „četvrtom hitnom službom“, sada su čak i važnije kada su ove prve tri tako zauzete.

Muslimanska zajednica volontira pojačano tokom krize s korona virusom. Mnogi od osoblja Nacionalne zdravstvene službe (NHS) koji su izgubili živote usljed bolesti COVID-19 bili su imigrantskog, često muslimanskog porijekla, a džamije su zatvorile svoja vrata mnogo prije nego što je to od njih zatražila vlada.

Ništa od ovog nije spriječilo ličnosti iz krajnje desnice, kao i novinare u vodećim tabloidima da stigmatiziraju britanske manjine, posebno muslimansku zajednicu.

Uobičajeni prodavači islamofobije nastavljaju promicati opasne teorije zavjere. Tommy Robinson, jedan od najozloglašenijih britanskih provokatora na internetu, brzo je prigrabio priliku.

Neke od džamija neće preživjeti

Robinson je nedavno podijelio videosnimak na kojem muslimani muškarci navodno ne poštuju pravila socijalnog distanciranja tako što posjećuju „tajnu džamiju“ u Birminghamu – što su lažne vijesti koje je veoma brzo odbacila policija West Midlandsa.

Više na portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija