Početna / Balkan / ‘Velika ekskurzija’ bugarskih Turaka u režiji komunističkog režima

‘Velika ekskurzija’ bugarskih Turaka u režiji komunističkog režima

Bugarska je za 30 godina izgubila oko dva milona stanovnika, ali je postala jedna od pet prvih destinacija za halal turizam u Evropi.

Ove godine muslimani u Bugarskoj obilježavaju 30 godina od masovnog protjerivanja bugarskih Turaka i drugih muslimana u Tursku. Bugari ovaj događaj, u kojem je država izgubila oko 350.000 stanovnika, nazivaju “velika ekskurzija”. Oko 130.000 Turaka se kasnije, nakon pada komunističkog režima, vratilo u Bugarsku.

To je bio samo početak velikog depopulacijskog procesa, čiji se kraj još uvijek ne nazire, a u kojem je Bugarska do danas izgubila oko dva miliona stanovnika. Prvobitni smjer iseljavanja muslimana na istok ubrzo se promjenio prema zapadu, gdje, usljed vrlo lošeg ekonomskog stanja u godinama tranzicije, migrira većina Bugara.

Ekonomija komunističkih država u sovjetskom bloku se tokom 80-tih godina urušavala, a bugarske vlasti su se vratile u historiju, odnosno željeli su, kroz represiju prema manjinama, skrenuti pažnju javnosti. To je bio nastavak nasilne promjene demografske strukture Bugarske, što se ranije dešavalo tokom Rusko-osmanskog i Balkanskih ratova. Apsurdno je da su bugarske komunističke vlasti nasilno provodile pokrštavanje muslimanske manjine, prisljavajući ih da mjenjaju imena tokom 1984/85. godine.

“Suočavamo se s masovnim egzodusom, koji je svakako neophodan i povoljan po nas”, kazao je komunistički diktator Todor Živkov partijskim funkcionerima na početku etničkog čišćenja u julu 1989. godine. Ova izjava je dio 2.459 dokumenata Izvršnog komiteta bugarske Komunističke partije, koji su objavljeni na web stranici državne Agencije za arhiv.

Više na portalu Al Jazeere.

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija