Početna / Ksenofobija / Zakašnjela reakcija UN-a: Pandemija COVID19 izaziva cunami ksenofobije
Antonio Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima Al Jazeera

Zakašnjela reakcija UN-a: Pandemija COVID19 izaziva cunami ksenofobije

Generalni sekretar UN-a je apelovao na sve da ulože napore na okončanju govora mržnje na globalnom nivou.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u petak da pandemija korona virusa nastavlja da oslobađa „cunami mržnje i ksenofobije, žrtvovanja i zastrašivanja“, te je apelovao na sve da ulože napore na okončanju govora mržnje na globalnom nivou.

„Osjećanja usmjerena protiv stranaca porasla su na društvenim mrežama i na ulicama, proširile su se antisemitske teorije zavjere i dogodili su se antimuslimanski napadi povezani sa COVID-om“, istakao je Guterres, prenijela je Anadolija.

On je kazao da su migranti i izbjeglice „postali zlostavljani kao izvor virusa i da im je uskraćen pristup liječenju“.

Guterres je pozvao političke lidere da pokažu solidarnost sa svim ljudima, obrazovne institucije da se usredotoče na „digitalnu pismenost“ u vremenu kada „ekstremisti nastoje da pronađu žrtve u zarobljenoj i potencijalno očajnoj publici“.

Zaštita ugroženih ljudi

Pozvao je medije, posebno društvene mreže, da „uklone rasistički, mizoginistički i drugi štetni sadržaj“, civilno društvo da ojačaju svoje oružje za zaštitu ugroženih ljudi i vjerske lidere da posluže kao primjeri međusobnog poštovanja.

„I molim sve, svugdje, da se suprotstave mržnji, tretiraju jedni druge dostojanstveno i iskoriste svaku priliku za širenje dobrote“, rekao je Guterres.

Guterresov globalni apel za suzbijanje govora mržnje povezanog sa COVID-19 uslijedio je nakon poruke od 23. aprila u kojoj je pandemiju korona virusa nazvao “ljudskom krizom koja brzo postaje kriza ljudskih prava“, piše Al Jazeera.

Indija – svjetski epicentar islamofobije

Reakcija generalnog sekretara UN-a doima se zakašnjelom s obzirom na dešavanja u Indiji, Evropi i Americi, gdje su manjine i muslimani žrtve nasilja koje povećano usljed pandemije COVID-19.

Najteže je stanje u Indiji gdje je na probleme oko Kašmira, izmjene zakona o državljanstvu i val smrtonosnog nasilja došla pandemija korone koja je, između ostalog, generisala novi narativ Koronadžihad  kao novu optužba za muslimane u Indiji.

Također, u analizi Voloder Sanadina na portalu Al Jazeere  naveden je niz slučajeva koji pogoduju širenju islamofobije u vrijeme pandemija covid-19.

Stavove  Guterresa potvrđuje i pisanje BBC o tome da teme kroz Fake news koje dominiraju o koronavirusu na Facebooku su upravo migracije, islam, judaizam.

Islamofobija.com

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija