Početna / Balkan / Zaključci konferencije o silovanju kao sredstvu postizanja ciljeva genocida

Zaključci konferencije o silovanju kao sredstvu postizanja ciljeva genocida

Hitno usvajanje zakona o zabrani negiranja genocida i svih presuđenih zločina u Bosni i Hercegovini ili pak, njegovo neodložno nametanje od strane visokog predstavnika u slučaju blokiranja, jedan je od zaključaka Konferencije „Dvadeset peta godišnjica od Genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini”, koja je u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice (IZ) održana danas u Sarajevu.

Učesnici Konferencije su zatražili od nadležnih institucija, sudova i tužilaštava da efikasnije provode već usvojene zakonske odredbe, zaštite žrtve od novih trauma i pomognu im da izbjegnu dodatne troškove u građanskim parnicama.

Smatraju da je potrebno osigurati resurse u zajednicama za pružanje besplatne pravne pomoći  za žrtve u svim situacijama koje su važne za ostvarivanje njihovih prava.

– Sve zajednice u kojima žrtve žive ohrabrujemo da pokažu interes za probleme žrtva i njihovih  porodica,  te da konkretno podrže aktivnosti i projekte kojim se rješavaju njihovi ekonomski i drugi problemi, na način da pojedinačno ili grupno iskoriste svoje javne pozicije za lobiranje prema nadležnim institucijama – jedan je od usvojenih zaključaka.

Ustvrđeno je da je potrebno ohrabriti i preživjele, koje pate u tišini, da potraže stručnu pomoć i da prijave zločine počinjene nad njima, te osigurati da zakonski regulisani prioriteti za „žene žrtva rata“ postanu realnost, što podrazumijeva prioritetno stambeno zbrinjavanje, brži i lakši pristup tržištu rada, pristup zdravlju, te psihološkoj i pravnoj pomoći.

Naglašeno je potreba za poduzimanjem aktivnosti koje će rezultirati prekidom prakse višestrukog davanja izjava istražnim organima, jer to često retraumatizira žrtve.

U kontekstu transgeneracijskog prijenosa traume, istaknuto je da bi, s obzirom na masovnost i masivnost traumatizacije u BiH, šira društvena zajednica trebala postati svjesnija ovih problema i aktivnije se uključiti u rad na redukciji posljedica ratne traume, jer to znači raditi i na budućnosti zemlje čije je društveno tkivo umnogome pocijepano i potreseno.

Između ostalog, učesnici su konstatirali i potrebu jačanja i razvijanja kapaciteta udruženja žrtava silovanja i njihovog osposobljavanja za samostalan rad, te pružanje pomoći djeci iz porodica čiji su roditelji žrtve ratnog silovanja kroz programe psihosocijalne podrške.

Učesnici su također istaknuli i potrebu uvođenje u obrazovni sistem lekcija iz bliske prošlosti baziranih na presudama međunarodnih i domaćih sudova, kako bi se preduprijedio sve agresivniji narativ koji dovodi u pitanje, ne samo genocid, nego i međunarodne presude.

Predloženo je i da studije o genocidu budu sačinjene kao dio formalnog i  neformalnog obrazovanja, te konstatovana potreba nastavka promocije istine o genocidu u Srebrenici i drugim ratnim zločinima u BiH na međunarodnom planu, s posebnim akcentom na sprječavanje pokušaja prekrajanja historije, relativizacije zločina i zločinaca.

Bosna i Hercegovina, nažalost, ima iskustvo nošenja sa posljedicama genocida i drugih ratnih zločina, a naročito u odnosu prema žrtvama seksualnog nasilja u ratu, to naslijeđe kao i lekcije treba učiniti dostupnim na međunarodnom planu i naša zemlja treba biti ključnih akter međunarodnih inicijativa koje to imaju za cilj.

-Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i njene organizacione jedinice trebaju pitanje očuvanja istine o genocidu u Srebrenici staviti u vrh prioriteta u radu sa bošnjačkom dijasporom i međunarodnom zajednicom – također je jedan od usvojenih zaključaka današnje konferencije,  prenosi MINA.

Reisu-l-ulema: Negiranjem genocida žrtve se svjesno ubija po drugi put

– Žrtve genocida u Srebrenici posebno boli to što i nakon četvrt stoljeća, nakon pravosnažnih presuda dva međunarodna suda, stotina otkrivenih masovnih grobnica i hiljada svjedočanstava preživjelih imamo, ne samo pojedince nego i zvaničnike koji, kako u Bosni, tako i u susjednoj Srbiji, a nažalost u posljednje vrijeme i u svijetu, čak i institucionalno, odlikuju osobe koje negiraju genocid. Takvi, svjesno ubijaju te ljude po drugi put – izjavio je danas u Sarajevu reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef- Kavazović.

Na otvaranju Konferencije “Dvadeset peta godišnjica od Genocida u Srebrenici: Silovanje kao sredstvo postizanja ciljeva genocida u Bosni i Hercegovini” reisu-l-ulema Kavazović je naglasio da živimo u nadi da će svijetom zavladati mir i zajedničke univerzalne vrijednosti ljubavi i solidarnosti među ljudima, koji neće dozvoliti da se genocid ponovi.

– Dvadeset i pet godina od Genocida je prilika da mi u Bosni Hercegovini, Evropi i Svijetu podsjetimo da mržnja, nacionalizam i rasizam podjednako pogađaju sve nas, bez izuzetka. Nema imunih društava i naroda na zlo. Pitanje je samo kako se mi prema tom zlu odnosimo, da li mu se suprotstavljamo ili ga hrabrimo, veličamo i opravdavamo – kazao je reisu-l-ulema na konefereciji koja se u organizaciji Rijaseta IZ u BiH održava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Dodao je da je obradovan što je Zajednica organizovala ovaj događaj, da se još jednom svi podsjetimo na poseban i sistematičan zločin kojem su Bošnjaci bili izloženi kao narod, a koji je bio bitan dio genocidnog plana i namjere.

– Naravno, govorim o zločinu silovanja, kojeg su provodile agresorske snage u BiH. Silovanje spada u najteže zločine protiv čovječnosti koje u osnovi nosi genocidnu namjeru počinitelja, kao i istrebljenje. Zbog toga žrtvama silovanja dugujemo da se, ne jednom u godini, nego svakog dana upitamo, jesmo li uradili dovoljno i možemo li kao ljudi, ali i kao država oličena u tužilaštvu i sudu na svim razinama, ali i Zajednica, uraditi više da im se pomogne i da se istina o njihovoj patnji čuje – kazao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da žrtve ne traže ništa do priznanja njihove patnje i stradanja.

– Oni traže istinu i pravdu. A bez istine i pravde svijet ne opstaje. Ako želimo razumjeti razmjere zločina i tragediju kroz koju prolaze preživjele žrtve Genocida, zamislimo svoju majku, sestru i kćer koje se raduju kada nakon više od dvije decenije identifikuju bar jednu jedinu kost svojih ubijenih i kada je dostojanstveno pokopaju – rekao je reisu-l-ulema.

Zato, kada se sjećamo Genocida u Srebrenici, kazao je on, to činimo, ne samo zato što branimo pripadnike svoga naroda, nego zato što želimo zaštititi ljudskost na ovome svijetu, ispričati istinu o zlu i dati smiraj žrtvama.

– Vjera nas uči da Bog nije u sili već u pravdi, svijetom treba da zavlada pravedni Božiji zakon, a ne nasilni ljudski zakon jačega, zakon ljubavi a ne zakon nasilja. Zbog toga pravda, kao Božije načelo, mora biti zadovoljena. Zato smo sigurni da će istina nadvladati i da ćemo svi u sebi naći snage da se suočimo sa prošlošću i nastavimo raditi na izgradnji povjerenja i mira – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Prema njegovim riječima, vjerske zajednice imaju značajnu ulogu na tom putu, te je stoga Islamska zajednica u BiH predana međureligijskom dijalogu i izgradnji pravednijeg društva u kojem neće biti mjesta za veličanje zločina, zločinaca i njihovih političkih projekata, što su cvrijednosti u kojevjeruje i za koje se zalaže.

Također je dodao da su “ohrabreni kada vidimo da nismo sami i da imamo prijatelje u svijetu koji dijele naše vrijednosti, našu bol, ali i nadu”.

– Na kraju naše molitve upućujemo Velikome Bogu da se smiluje nevino umorenim, da podari snagu njihovim majkama i potomcima, da svim žrtvama koje su preživjele strahote rata podari snagu da nastave sa svojim životom i da ne dozvole zločincima da nad njima trijimfuju zato što će izgubiti volju za životom ili vjeru u Dobro. Molimo Svemogućeg Boga da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica – poručio je na kraju reisu-l-ulema Kavazović.

Preporod.info

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija