Početna / Terorizam / Zašto ne treba tražiti od muslimana da osude terorizam?

Zašto ne treba tražiti od muslimana da osude terorizam?

“Ask Muslims to Condemn Terrorism“. Možete li nam odgovoriti na ovo pitanje ukratko?

Green: Kratko, tri su razloga zašto ne treba tražiti od muslimana da osude terorizam. Prvi je da traženje od muslimana da osude terorizam pretpostavlja da je islam uzrok terorizma, iako će vam, ustvari većina naučnika reći da su politički i socijalni faktori, uključujući i vojno angažovanje, ratovi, okupacija zemalja, primarni razlozi koji podstiču terorizam, a ne religija kao takva. Drugi razlog zbog kojeg ne treba da pitamo muslimane da osude terorizam je zato što muslimani osuđuju terorizam neprekidno. Ima toliko dokaza za to da muslimani govore protiv terorizma i zašto onda postavljati to pitanje kada je istina već tu pred nama.

Tu je i treći i najvažniji razlog zbog kojeg ne treba da tražimo od muslimana da osude terorizam – zato što je u srži samog pitanja naša zapadna opsesija sa islamom i teorizmom. Time zapravo odvraćamo pažnju od nas, većinske populacije zapadnih nacija, da se, pričajući o drugima, ne suočimo sa našom sopstvenom nasilnom prošlošću i našim aktuelnim saučesništvom u nasilnom svjetskom poretku. Sve dok govorimo o muslimanima i nasilju ne moramo da govorimo o nasilju koje su počinili bijeli Amerikanci, bijeli Evropljani, bijeli hrišćani, kako u prošlosti, tako i u mnogo slučajeva u sadašnjosti. I stoga nam treba okončanje odvraćanja pažnje sa ovoga i prestanak postavljanja tog pitanja.

dr. Todd Green, profesor religije na Luther koledžu u Ajovi, savjetnik u State Departmentu u administraciji predsjednika Baracka Obame

Izvor:  slobodnaevropa.org/a/29892097.html

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija