Početna / Pozitivno / Zbog korona virusa mijenjaju se odnos prema muslimankama i zakoni
Anna Piela, istraživačica sa Univerziteta Northwestern u Illinoisu u SAD-u, provela je studiju na 38 žena koje nose nikab , uglavnom državljankama Britanije i Amerike Getty Images

Zbog korona virusa mijenjaju se odnos prema muslimankama i zakoni

Studija otkriva da je korona virus vratio poštovanje prema ženama koje nose veo preko lica.

Studija provedena na muslimankama u zapadnim zemljama otkriva da je korona virus vratio poštovanje prema ženama koje nose veo preko lica u tim zemljama.

Anna Piela, istraživačica sa Univerziteta Northwestern u Illinoisu u SAD-u, provela je studiju na 38 žena koje nose nikab (veo preko lica), uglavnom državljankama Britanije i Amerike. Nedavno je dio rezultata do kojih je došla u svom istraživanju objavio američki portal The Conversation, prenijela je agencija Anadolija.

U studiji se navodi izjava Britanke pod pseudonimom Afrah koja kaže da postoji “primjetna razlika” u načinu postupanja prema ženama sa nikabom na ulicama Velike Britanije nakon izbijanja pandemije korona virusa.

”Više me ne gledaju poprijeko zbog nikaba i rukavica na rukama. Svi odjednom to razumiju”, dodala je. Jameelah, muslimanka iz Francuske, također je naglasila da ju je trenutna situacija u svijetu zaštitila od bilo kakvih “zlobnih komentara”.

Skrenula je pažnju na to da mnoge dizajnerske kuće čak pokušavaju dizajnirati elegantne verzije maske za lice, a da istovremeno odgovaraju trenutnim zdravstvenim okolnostima.

Korona virus mijenja zakone

Francuski zakon ne dozvoljava nošenje nikaba u javnosti, ali nakon pandemije korona virusa uvedena je zabrana kretanja bez zaštitnih maski svim osobama, pa čak i šalova ili pamučnih tkanina.

Istraživačica Piela koristila je pseudonime kako bi zaštitila identitete žena u svom istraživanju, navodi portal The Conversation.  

U tom kontekstu, studija je pokazala da muslimanke koje nose islamsku odjeću (nikab ili maramu na glavi), u zemljama gdje ne živi većinsko muslimansko stanovništvo, često budu meta napada. Također je istaknuto da je, prema američkoj studiji iz 2017. godine provedenoj na 40 muslimanskih žena, 85 posto njih bilo izloženo verbalnom nasilju, a 25 posto fizičkom nasilju.

Georgia mijenja zakon donijet zbog Ku Klux Klana

 Guverner Georgije bio je primoran da izmijeni zakon iz 1951. Reuters/Ilustracija
Guverner Georgije bio je primoran da izmijeni zakon iz 1951. Reuters/Ilustracija

Korona virus je primorao guvernera Georgije da izmijeni zakon iz 1951. kojim je zabranjeno nošenje maski i kapuljača.

Korona virus je primorao guvernera Briana Kempa da u Georgiji u kojoj danas ima 15.260 pozitivnih i 570 umrlih, izmijeni zakon iz 1951. godne, koji se odnosio na Ku Klux Klan čiji su članovi širom svijeta pod prepoznatljivim maskama, između ostalog, linčovali oslobođene robove.

Guverner je potpisao naredbu koja stanovnicima 11. savezne države po broju umrlih, dozvoljava da nose kapuljače, maske i sve ostalo što bi ih štitilo iako bi im skrivalo identet, a da ne moraju da brinu da će biti krivično gonjeni po zakonu uvedenom zbog zlodjela KKK, prenosi Tanjug.

Protesti zbog mjera u Michiganu

S druge strane, u Južnoj Dakoti guvernerka Kristi Noem, koja je ranije omalovažavala savezne mjere u cilju sprečavanja širenja epidemje govoreći da “Dakota nije New York” – danas ima ozbiljan problem, pišu američki mediji. Broj pozitivnih na novi korona virus u toj ruralnoj državi je za desetak dana porastao sa 129 na 988. Uz sve, zbog pojave virusa i jednoj fabrici za preradu mesa, pozitivno je 300 radnika, zbog čega je Dakota postala riijetka zemlja sa najvećim pojedinačnim žarištem.

U Michiganu, koji je u prve tri najugroženije savezne države u SAD-u, sa 28.000 pozitivnih i 1.920 mrtvih, hiljade vozača i građana je u glavnom gradu Lansingu protestovalo zbog mjera kojim bi trebalo spriječiti širenje epidemije. Organizatori takozvane “Operacije Gridlock” navode da im država neće biti dadilja, da su svi dobro naučili lekcje i da znaju sta je društvena distanca i kako da se čuvaju.

“Karantin je za bolesne, a kada zdravim ograničavaš slobodu kretanja to je tiranija”, rekla je organizatorica Meshawn Maddock, prenosi New York Post i dodaje da je razlog za proteste zabrinutost za ekonomiju ali i to što neki ljudi, kako kažu, zbog mjera ne mogu da idu ni kod ljekara, piše Al Jazeere.

Islamofobija.com

Facebook Comments
0Shares

O nama Redakcija